Vértesi jövőkép a bioenergia-hordozók tükrében
2009.április 01., szerda 08:29, Frissítve:2009.április 01., szerda 08:29
A Vértesi Erőmű Részvénytársaság (Vért) környezetvédelmi célú tevékenységét alapvetően határozza meg az elmúlt évek során az egyre szigorodó környezetvédelmi normáknak való megfelelés. A környezetvédelmi továbbműködés környezetvédelmi feltételei megteremtődjenek.

A Vértesi Erőmű Részvénytársaság (Vért) környezetvédelmi célú tevékenységét alapvetően határozza meg az elmúlt évek során az egyre szigorodó környezetvédelmi normáknak való megfelelés.
A környezetvédelmi továbbműködés környezetvédelmi feltételei megteremtődjenek.

  • A Társaság bezárni kényszerült a Bánhidai Erőművet, valamint az ezt tüzelőanyaggal kiszolgáló Mány Bányaüzemet. Ezek az intézkedések 600-700 fős létszámleépítést tettek elkerülhetetlenné.
  • A Tatabányai Fűtőerőmű gázbázisú megújítására 2004-ben került sor, mintegy 6 milliárd forint beruházási költséggel.
  • Az oroszlányi energetikai vertikum megújítására az ún. retrofit program szolgált. Ennek során az Oroszlányi Erőműben megújításra kerültek a kazánok és egyes erőművi fő- és segédberendezések, beépítésre került egy új füstgázkéntelenítő-egység, valamint mezőcsatolással újult meg a Márkushegyi Bányaüzem. A fejlesztések teljes összege mintegy 20 milliárd forintot tett ki.

A Vért nem rendelkezik hosszú távú villamosenergia-kereskedelmi szerződéssel, így a liberalizált piacon versenykörülmények között kell értékesítenie a termelt villamos energia többségét. Kidolgozás alatt áll egy, európai uniós normáknak megfelelő széntermelés támogatási forma, de a talpon maradás érdekében nyitni kell a „zöld áram” termelés irányába is. Egy kazán átalakítására vonatkozóan már folyamatban van a közbeszerzési eljárás. Ennek eredményeképpen a tüzelőberendezés alkalmassá válik részleges biomassza tüzelésre, amely jelentős mértékben tovább csökkentheti környezetünk szennyezőanyag-terhelését. A biomassza-ellátást részben az erdőgazdálkodás során nyert tűzifából, majd a fokozatosan felfutó energiaültetvényekből tervezik.

A mezőgazdaságban az energiaültetvények megjelenése munkahelyeket tart meg és teremt újra, a területek parlagon hagyása helyett a nemzeti össztermék növeléséhez hozzájáruló termelés folyik majd. A program 2006-ban fejeződhet be, amikor egy másik kazán átalakítása is megtörténik, valamint megépül a biomassza fogadására, tárolására és aprítására szolgáló rendszer. A beruházási ráfordítást a társaság mintegy 3 milliárd forintra becsüli. A projekt finanszírozása a saját erő és a szén-dioxid kontingens értékesítése mellett banki hitelből, hazai és uniós pályázati forrásokból valósulhat meg.

A biomassza program I. ütemének eredményeként 2007-től a széntüzelés mellett – környezetkímélő módon és kedvezőbb gazdasági kondíciókkal – évente 250 GWh zöld áram termelése válik lehetővé. A Vért ezzel a mennyiséggel is hozzájárul a környezet védelméhez és hazánk EU-s vállalásainak teljesítéséhez, valamint Magyarország energiahordozó import függőségének csökkentéséhez.