Az MVM Csoport megnyugtatóan rendezheti a Vértesi Erőmű jövőjét, a dolgozók és a márkushegyi bányászok sorsát, az oroszlányi térség távhőellátását
2013.január 25., péntek 09:19, Frissítve:2013.január 25., péntek 09:56
Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. üdvözli az Európai Bizottság Verseny Főigazgatóságának döntését, amellyel jóváhagyta a Vértesi Erőmű ZRt. támogatási kérelmét. Az Európai Bizottság engedélyével a Magyar Energia Hivatal határozza meg az így kifizethető szénipari szerkezetátalakításai támogatás összegét, amely az elmúlt két év alapján 12 és 15 milliárd forint között várható. A Vértesi Erőmű ZRt. a jelenleg érvényes reorganizációs terve értelmében 2014-ben leállítja a bányászati tevékenységét, majd gondoskodik a munkavállalók sorsának megnyugtató rendezéséről, a táj rekultivációjáról, valamint az oroszlányi térség távhő-ellátásának hosszú távú biztosításáról.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. üdvözli az Európai Bizottság Verseny Főigazgatóságának döntését, amellyel jóváhagyta a Vértesi Erőmű ZRt. támogatási kérelmét. Az Európai Bizottság engedélyével a Magyar Energia Hivatal határozza meg az így kifizethető szénipari szerkezetátalakításai támogatás összegét, amely az elmúlt két év alapján 12 és 15 milliárd forint között várható. A Vértesi Erőmű ZRt. a jelenleg érvényes reorganizációs terve értelmében 2014-ben leállítja a bányászati tevékenységét, majd gondoskodik a munkavállalók sorsának megnyugtató rendezéséről, a táj rekultivációjáról, valamint az oroszlányi térség távhő-ellátásának hosszú távú biztosításáról.

„Az MVM Csoport vezetése a Vértesi Erőmű 2010. évi, szinte kilátástalan helyzetéből sikeresen állította talpra tagvállalatát, felszámolta a legjelentősebb veszteségforrásokat, eredményesen kezelte a több tízmilliárd forintos kockázatokat, így a társaság ma már képes önerőből működni", mondta Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója. „Nagyon sokat, nagyon keményen dolgoztunk azon, hogy visszaállítsuk a Vértesi Erőmű ZRt. fizetőképességét, és megnyugtatóan rendezzük a munkavállalók jövőjét. A társaság tavaly szigorú gazdálkodással, koncentrált üzleti terv végrehajtásával, a szénfillér-támogatás nélkül is képes volt tovább működni. Most, az Európai Bizottság engedélyével biztosak vagyunk benne, hogy minden fél számára megnyugtatóan, hosszú távon gondoskodhatunk a munkavállalók sorsáról, a természeti környezet helyreállításáról és az oroszlányi térség távhő-ellátásáról."

A Vértesi Erőmű ZRt. 2009-ben került kilátástalan helyzetbe, miután a társaság előző vezetése a tulajdonos engedélye nélkül 210 megawatt villamos energia szállításáról állapodott meg Kapolyi László volt országgyűlési képviselő vállalkozásával, a System Consulting Zrt-vel. Miután a System Consulting az áramárak csökkenése miatt egyoldalúan kihátrált a megállapodásból, az annak teljesítésére már megkötött villamosenergia-vásárlási szerződések fejében a Vértesi Erőmű ZRt. kereskedő partnerei több tíz milliárd forint értékű kártérítési igényt nyújtottak be.

A társaság fizetőképességének fenntartása érdekében a tulajdonos MVM Zrt. több mint egy éven át havi egymilliárd forint tulajdonosi kölcsönnel kényszerült életben tartani az erőműtársaságot. A Vértesi Erőmű ZRt. 2010-ben csődvédelmet kért, az MVM Zrt. támogatásával a következő évben sikerült csődegyezség keretében kivezetni több tízmilliárd forintos hitelállományát. Az MVM Zrt. egy hosszú távú, 2018-ig szóló reorganizációs terv elfogadása mellett tulajdonosi hitellel is segítette az erőműtársaság további működését.

A reorganizációs terv az erőmű 2014. év végéig való működtetésével és a bányatermelés ehhez igazodó megszüntetésével számol. A villamos energia nyomott piaci ára, valamint a mélyművelésű bánya rendkívül költséges működtetése ugyanakkor további veszteségek forrása, így az integrált bánya-erőmű termelés kivezetéséhez szükség van a 2011. évtől fennmaradó ún. „szénfillérből" finanszírozott támogatásra.

Az Európai Bizottság döntése szerint a havi villamosenergia-számlákban megfizetett szénipari szerkezeti átalakítási támogatás, az ún. szénfillér folyósítása továbbra sem ellentétes az Uniós versenyjogi előírásokkal. A széntermelési költségek fedezésére nyújtott szerkezeti átalakítási támogatás összege évente folyamatosan csökken, 2018-ig bezárólag mindösszesen több mint 42 milliárd forint áll majd a Márkushegyi Bányaüzem, illetőleg a Vértesi Erőmű rendelkezésére. Az összeg biztosítja az üzem normál működését 2014-ig, majd a következő négy évben lehetővé teszi, hogy a társaság gondoskodjon a munkavállalók sorsának rendezéséről, a rekultivációról - vagyis a tájsebek begyógyításáról, a természetes környezet állapotának visszaállításáról -, illetve az oroszlányi térség lakosságának távhő-ellátásáról. A tulajdonos MVM Magyar Villamos Művek Zrt. az önkormányzatokkal szorosan együttműködve azon dolgozik, hogy hosszú távú, elsősorban biomassza-alapú, vagy gázciklusú, környezetbarát megoldást találjon a lakosság távhő-ellátására is.

 

 

HÁTTÉR: 

A veszteségesen működő szénbányák fokozatos piaci kivezetésére az EU 2002-ben alkotott rendeletet (1407/2002/EK), amelyet 2010-ben módosított (2010/787/EU). A rendelet meghatározza a támogatás elveit és a támogatható jogcímeket, ám a támogatás finanszírozását nemzeti hatáskörbe helyezi, helyi forrásokra alapozza.

A fogyasztói számlákon is megjelenő csökkenő mértékű díjelemből befolyó összeget, a „szénfillért" az egyetemes szolgáltatók és a kereskedők kötelesek befizetni a MAVIR ZRt. elkülönített számlájára. Ezen számláról kifizetés csak a nemzeti fejlesztési miniszter jóváhagyásával, az Európai Bizottság engedélye alapján, és kizárólag a Vértesi Erőmű ZRt. részére, szénipari szerkezetátalakítási támogatás címen történhet.

A szénipari szerkezetátalakítási támogatás azt a célt szolgálja, hogy a Vértesi Erőmű ZRt. tulajdonában lévő Márkushegyi Bányaüzem, Magyarország utolsó működő mélyművelésű bányája azon költségeire adjon ideiglenes, évről évre csökkenő összegű fedezetet, amelyek a felszínre hozott szénből termelt villamos energia értékesítéséből nem térülnek meg. Ez a támogatás teszi lehetővé, hogy a gazdaságtalan széntermelés, illetve az annak elégetésével a légkört üvegházhatású gázok kibocsátásával szennyező villamosenergia-termelés leépítése - elsősorban foglalkoztatási és szociális szempontok miatt - fokozatosan legyen megvalósítható.

Az MVM Csoport sikeres, nemzeti tulajdonú integrált energetikai vállalatcsoport. Működése lefedi a hazai energiarendszer teljes vertikumát, mindemellett az MVM regionális szinten is meghatározó, társaságcsoporttá kíván válni. Erőművein keresztül aktív szereplője az energiatermelésnek, kiaknázva a megújuló energiaforrásokat is. Tulajdonosa a nagyfeszültségű villamos hálózatnak és a villamosenergia-rendszer irányítását végző társaságnak. Kereskedő cégei révén a megtermelt áram nagyfogyasztókhoz, valamint a kis- és középvállalkozásokhoz történő eljuttatásában is részt vesz. A cégcsoporthoz tartoznak a hazai áramtőzsdét, illetve a gáztőzsdét működtető társaságok is. Az MVM Csoport a távközlési szegmensben, illetve 2011 óta a földgáz nagykereskedelmi piacon is jelen van. Tagjai között megtalálhatók a különféle műszaki (mérnökiroda, távvezeték építő, üzemeltető), valamint ügyviteli (pénzügyi, informatikai) szolgáltatásokat nyújtó vállalatok is. Az MVM Csoport befektetései, illetve üzletrészei révén a régió ellátásbiztonságát szavatoló földgázszállítás területén is jelentős szerepet tölt be.