Környezetbarát hulladékkezelés
2009.április 08., szerda 08:55, Frissítve:2009.április 08., szerda 08:55
„A hulladékkezelés egy lehetséges fejlett technológiája és integrálási lehetősége egy villamos energiatermelő egységbe” – címmel szervezett szakmai előadást a Vértesi Erőmű ZRt. és az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület Oroszlányi Hőerőművi Csoportja. A rendezvényre július 3-án került sor Tatabányán.

"A hulladékkezelés egy lehetséges fejlett technológiája és integrálási lehetősége egy villamos energiatermelő egységbe" - címmel szervezett szakmai előadást a Vértesi Erőmű ZRt. és az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület Oroszlányi Hőerőművi Csoportja. A rendezvényre július 3-án került sor Tatabányán.

Szám József, a Csoport elnöke elmondta: más országokban már jó referenciákkal rendelkezik az a típusú hulladékelgázosítás, melynek előnye, hogy a kommunális és ipari hulladékot nem lerakóban kell elhelyezni, emellett az elgázosítás során felszabaduló gázok továbbhasznosíthatóak. A rendezvény aktualitását és fontosságát az önkormányzati és regionális érdekek olyan halmaza adta, amely a kommunális és ipari hulladékok energetikai hasznosítását is előtérbe hozhatja. Ilyen technológia a Thermoselect cég technológiája.

E technológia előnyeit Láng Sándor gépész szakértő (ERBE Energetikai Kft.) ismertette. Elmondta: a szilárd halmazállapotú kommunális-, kereskedelmi-, ipari-, és a veszélyes hulladékból szintézisgáz, újra felhasználható üvegszerű ásványi anyagok, vasban gazdag fémek és kén nyerhető vissza, a szerves hulladék összetevők magas hőmérsékletű elgázosításával, valamint a szervetlen elemek közvetlen fúziójával.

Míg a hulladékok jelentette problémára az égetés csak részleges megoldást kínál, a fennmaradó salak, hamu és filterpernye miatt, addig a Thermoselect a hulladék termikus kezelése szempontjából modern és fenntartható technológiát biztosít. A levegőbe történő kibocsátások lényegesen az emissziós normák alatt vannak.

A technológia:

  • minden mellékterméke utókezelés és további költségek nélkül hasznosítható,

  • nem szennyezi a talajt, a vizet, nem igényel deponálást,

  • jól integrálható erőművi technológiai környezetbe,

  • a világon elismert csúcstechnológia,

  • válogatást nem igényel,

  • biztosítja az ökológiai egyensúlyt.

Láng Sándor előadását követően ún. kerekasztal-vitára került sor, ahol kérdésekre válaszolt a rendezvényen résztvevő Székely Gábor, a Thermoselect képviselője is.