Rendkívüli Közgyűlés a Vértesi Erőmű ZRt.-nél - Megszűnt az aranyrészvény a Vért-nél
2009.április 08., szerda 10:32, Frissítve:2009.április 08., szerda 10:32
A Vértesi Erőmű ZRt.-nél Rendkívüli Közgyűlést tartottak július 11-én. A részvényesek összehívására egy törvénymódosítás miatt került sor. Ugyanis a Parlament - az európai jogharmonizációval összhangban – megszüntette az államot megillető szavazatelsőbbségi részvény (közismert nevén aranyrészvény) jogintézményét. A rendelkezés értelmében az érintett társaságok kötelesek az alapszabályukat módosítani a törvény hatályba lépését követő 90 napon belül.

A Vértesi Erőmű ZRt.-nél Rendkívüli Közgyűlést tartottak július 11-én.

A részvényesek összehívására egy törvénymódosítás miatt került sor. Ugyanis a Parlament - az európai jogharmonizációval összhangban – megszüntette az államot megillető szavazatelsőbbségi részvény (közismert nevén aranyrészvény) jogintézményét. A rendelkezés értelmében az érintett társaságok kötelesek az alapszabályukat módosítani a törvény hatályba lépését követő 90 napon belül.

A Vértesi Erőműnek egy aranyrészvénye volt, az ehhez fűződő jogokat a magyar állam képviseletében a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) gyakorolta. A törvénymódosítással ezek a jogok megszűntek, az aranyrészvény törzsrészvénnyé módosult – tájékoztatott Dr. Varga József ügyvéd.

A fent említett törvény (2007./XXVI.) arról is rendelkezett, hogy az ország energiaellátásának biztonsága szempontjából stratégiai jelentőségű társaságok Igazgatóságának és Felügyelő Bizottságának egy-egy tagját ezentúl a Magyar Energia Hivatal jelölheti.

A MEH élt ezzel a jogával, így a Vért Közgyűlése az Igazgatóság új tagjaként megválasztotta Dr. Békési Zsófiát, a Felügyelő Bizottság soraiba pedig Nagy Attilát. Ezzel egyidejűleg a Közgyűlés visszahívta tisztségéből - a korábban az aranyrészvényes GKM által jelölt - Dr. Esztó Péter Igazgatósági és Gergely Kálmán Felügyelő Bizottsági tagot.

Az új tagok megbízása - a korábban választottakéval megegyezően - 2008. május 31-ig szól.