Új taggal bővült az MVM csoport
2009.április 08., szerda 10:42, Frissítve:2009.április 08., szerda 10:42
A Vértesi Erőmű Zrt. 2007. szeptember 26-ától megkezdi csatlakozását az MVM Elismert Vállalatcsoporthoz. A csoporthoz tartozás lényege, hogy az eddigi anyavállalat - leányvállalat viszonyban álló, de üzleti értelemben MVM-irányítású Vért ezután egységes, csoportszintű üzletpolitikai koncepció alapján működik.

A Vértesi Erőmű Zrt. 2007. szeptember 26-ától megkezdi csatlakozását az MVM Elismert Vállalatcsoporthoz. A csoporthoz tartozás lényege, hogy az eddigi anyavállalat - leányvállalat viszonyban álló, de üzleti értelemben MVM-irányítású Vért ezután egységes, csoportszintű üzletpolitikai koncepció alapján működik.

Magyarország nemzeti villamos társaságcsoportja, az MVM csoport 2007. június 1.-től működik – hazánkban elsőként – ún. Elismert Vállalatcsoportként. Ez azt jelenti, hogy az anyavállalat MVM Zrt. egységes, hatékony irányítási eszközrendszer birtokában koordinálja a cégcsoport 12 leányvállalatának üzleti tevékenységét.

A Vértesi Erőmű Zrt. Elismert Vállalatcsoporthoz való tartozásáról a szerdai Közgyűlésen született döntés. Erről Kamarás Miklós, a Vért Igazgatóságának elnöke tájékoztatott.

Az MVM irányító pozíciót kíván kialakítani abban a vállalatcsoportban, amely a többségi tulajdonába tartozó cégeket jelenti. Az új irányítási rendszer korszerű és hatékony eszköz a cégcsoport versenyképességének javítása, piaci és tulajdonosi értékének növelése érdekében. Az Elismert Vállalatcsoport tagjai nem egyenként, hanem a vállalatcsoport részeként törekszenek a gazdasági optimumra. Az MVM stratégiai célja a rövid időn belüli tőzsdeképesség elérése – ez, illetve a küszöbön álló árampiaci liberalizáció kihívásai is indokolják, hogy a nemzeti villamos társaságcsoport irányítása egységes, egyben korszerű eszközrendszer segítségével történjen – fogalmazott az elnök.

Kamarás Miklós elmondta: a csoportba lépéssel nem került le a napirendről a Vért privatizációja. Ha az MVM kap olyan ajánlatot, amely mellett a Vért jövőbeli fejlődése, piacon való jelenléte garantált, úgy megfontolják a privatizációs ajánlatot, ugyanis az MVM nem mondott le a Vért részvényeinek esetleges értékesítéséről.

A Közgyűlési döntés nincs közvetlen befolyással az itt dolgozók mindennapi munkájára. A cégcsoporthoz való csatlakozás során kiemelt figyelmet fordítanak az érdekképviseletekkel történő egyeztetésekre. Azoktól a kisrészvényesektől, akik ebben az ellenőrzött viszonyban nem kívánják részvényeiket megtartani, az MVM a jogszabályban foglaltak szerint megvásárolja azokat.

Az elismert vállalatcsoporttá alakulással egyidejűleg az MVM Társaságcsoport külső megjelenésében is megújult: a cégcsoport anyavállalatánál és valamennyi, az új irányítási rendszer keretében működő leányvállalatánál egységes arculat váltotta fel a korábbi heterogén vállalati arculatot, ezzel is kifejezve a cégcsoport összetartozását és közös stratégiai céljait. Ehhez az arculathoz csatlakozik a Vért is, a közeljövőben új logóval jelenik majd meg.

Az elismert vállalatcsoport tagjai:

 • Paksi Atomerőmű Zrt.

 • Országos Villamostávvezeték Zrt.

 • MVM Villamosenergia Kereskedelmi Zrt.

 • MVM Partner Zrt.

 • GTER Gázturbinás Erőműveket Üzemeltető és Karbantartó Kft.

 • Tatabánya Erőmű Kft.

 • MIFŰ Miskolci Fűtőerőmű Kft.

 • MVM Észak-Buda Projekt Kft.

 • ERBE Energetika Mérnökiroda Kft.

 • VILLKESZ Kft.

 • MVMI Informatika Zrt.

 • MVM Kontó Zrt.