Sikeres közvállalati kötvénykibocsátás az MVM Zrt.-nél

article_img
2021.09.10

Első közvállalatként 55 milliárd forint névértékű aukciót hajtott végre a Növekedési Kötvényprogram keretében az MVM Zrt

Első közvállalatként 55 milliárd forint névértékű aukciót hajtott végre a Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett Növekedési Kötvényprogram (NKP) keretében az MVM Zrt. A szerdai aukció sikeresen zárult, a piaci befektetők 3,48 százalékos éves átlagos hozammal vásárolták meg a fix kamatozású, 10 éves futamidejű amortizálódó kötvényeket. A friss forrást az MVM Csoport meglévő finanszírozási bázisának diverzifikálására, valamint tervezett beruházásai, illetve potenciális akvizíciók finanszírozására fordítja.

Az MVM Zrt. sikeres első kötvénykibocsátását megalapozta, hogy 2021 júniusában a 100%-ban állami tulajdonú vállalatok közül elsőként és eddig egyetlenként szerzett nemzetközi hitelminősítést. A társaságot a Standard and Poor's (S&P) és a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő ügynökségek is befektetési kategóriába sorolták. A kötvény minősítését a Fitch nemzetközi hitelminősítő végezte, amely a kibocsátó minősítésével azonos, a befektetési kategóriába tartozó BBB besorolású.

„A mostani – történelminek mondható – NKP kötvénykibocsátás is kimondottan jó visszajelzés arra, hogy jó úton haladunk az MVM Csoport finanszírozásának diverzifikálása tekintetében, illetve megerősít minket abban, hogy a tervezett stratégiánk mentén haladunk a tőzsdeképesség elérése felé. Büszkék vagyunk arra, hogy a hazai tőkepiac szerint is stabil a gazdálkodásunk, illetve hogy a nemzetközi hitelminősítők révén az MVM Csoport, ahogyan a kibocsátott kötvény is, befektetésre javasolt kategóriába került” – mondta Fazekas László, az MVM Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese.

A Magyar Nemzeti Bank a 2019-ben elindult Növekedési Kötvényprogramot 2021. március 16-tól kezdődően a magánvállalatoktól különböző feltételrendszer mellett a nem pénzügyi közvállalkozásokra is kiterjesztette a közvállalati szektor forrásbevonás diverzifikálásának elősegítése érdekében. A lehetőséggel élve, a tőkepiaci forrásbevonás első lépéseként az MVM Zrt. az NKP keretében első közvállalatként 55 milliárd forint névértéken kínált fel vállalati kötvényeket a szerdai kötvényaukción.

Az aukció keretében 67,6 milliárd forint összegű ajánlat érkezett a befektetők részéről, melyből a kibocsátó 55 milliárd forint névértékű ajánlatot fogadott el. Az 1 100 darab, egyenként 50 millió forint névértékű, fix kamatozású, 10 éves futamidejű, a hetedik évtől amortizálódó kötvény éves átlagos hozama 3,48 százalék, a kupon mértéke 3,25 százalék.

Az MVM megítélése szerint az aukción mutatott jelentős érdeklődés bizonyítja a társaságcsoport folyamatos eredményes és hatékony működését, továbbá igazolja a bemutatott stratégiájába vetett piaci bizalmat. Az MVM Csoport az új forrást a tervezett beruházások és akvizíciók finanszírozására, továbbá a finanszírozási bázis diverzifikálására használja fel azzal, hogy a kibocsátás ellenértékét nem fordítja szén alapú termelő kapacitásainak működtetésére, illetve bővítésére.